A Sorel ház titka
Kurir
1995. március 14.
Szegő


Nagyon rág láttunk utoljára olyat hogy egy új könyv megjelenése igazi nagy eseményszámba ment volna. A kortárs írók legújabb műveinek kiadását a nagyközönség szinte észre sem veszi, igazi visszhangja pedig nagyon kevés alkotásnak van. Akkora sikerre pedig, amilyent az 1976 óta Amerikában és Izraelben élő, de magyar nyelven alkotó Salamon Pál A Sorel-ház című regénye aratott, nagyon régóta nem emlékezhetünk.

Egy jó szerző, egy jó könyv és egy jó kiadó (Ab Ovo) együttműködésének köszönhetően a könyvből három nap alatt egy darab sem maradt a könyvesboltok polcain, így rövid időn belül, amúgy örvendetesen gyorsan napvilágot látott a második kiadás. Az utánnyomás alkalmából a Budai Vár Fortuna udvarában a Litea könyvszalonban rendeztek bemutatót és fogadást, ahol Salamon Pál beszélgetett a megjelent irodalomszerető közönség előtt.

Bakó Annamária, a Litea vezetőnője szerint ma, amikor a könyvszakmát a dzsungelhez szokták hasonlítani, természetesen annak törvényeivel együtt, akkor igen nagy öröm egy ilyen sikerkönyv, nem csupán a szerzőnek, de öröm a közönségnek, és igen nagy öröm a kereskedőknek is.

Bodor Pá] azt mondta, druszámnál nemcsak nyolc nappal, de most már egy remekművel is fiatalabb vagyok, majd hozzátette, A Sorel-ház amúgy soha rosszabbkor nem jelenhetett meg, mint most. Rohanó világunkban az embereknek nincsen idejük talán még az olvasásra sem, nemhogy monumentális művek forgatására. Hogy a Sorel-ház mégis példátlan sikert aratott? Ez nyilván önmagáért beszél.